Porodní konstelace

Seminář ukáže způsoby zpracování porodního zážitku, ať z vlastního porodu nebo z porodu svého dítěte pomocí metody konstelací. Pro ženy i muže, vhodné i pro těhotné ženy jako podpora pro přicházejíci porod. Prosíme o účast bez dětí. Více na www.rodinne-konstelace.cz

Přirozeně k přirozenému porodu

O významu symptotermální metody PPR v rámci NAPROHELP ke správnému stanovení termínu porodu.
Porod představuje přirozený hormonální proces. Rodící žena potřebuje podporu, ale především nebýt rušena. Potřebuje svůj klid. Jakékoliv zásahy, jako je zbytečné provádění indukce porodu, tento přirozený proces narušují. Vzhledem k častým nepravidelnostem menstruačních cyklů a chybovosti interpretací ultrazvukových nálezů bývají termíny porodu nesprávně stanovené. Nesprávně načasovaná indukce poškozuje jak matku, tak i dítě. Právě při nepravidelnostech cyklů pomáhá symptotermální metoda přirozeného plánování rodičovství k orientaci, kdy ve skutečnosti došlo k početí, a tedy pomáhá ke správnému výpočtu termínu porodu.

Zvláště pokud se nedaří otěhotnět, symptotermální metoda jako součást komplexního řešení v rámci metody NAPROHELP je cestou, jak pomoci na cestě za přirozeným otěhotněním a přirozeným porodem.

Ludmila Lázničková, gynekoložka, Centrum naděje a pomoci, Vodní 13, 60200 Brno,
cena: 400 Kč (300 Kč zvýhodněná cena při úhradě do 10.5., podmínky na www.cenap.cz)

Pá 18:00-20:00

Svoboda rodit

Promítneme Vám zcela nový film o situaci v porodnictví na celém světě.  Film popisuje nejen strhující příběh maďarské porodní asistentky a lékařky Ágnes Geréb, ale také skrze spoustu slavných „porodnických“ osobností představí, co a jak se v dnešním světě s porodem dějě a co můžeme udělat my aby se vrátil do rukou ženám a jejich dětem. Po filmu bude následovat diskuze s porodní asistentkou Marií Vnoučkovou, nejen o porodnické situaci v České republice.

Freedom for Birth, Marie Vnoučková

So 17.00 – 19:00

Jaký byl můj porod

sdílení žen s různými porodními zkušenostmi. Katka Šorejsová jela rodit do belgického v Ostende, neboť chtěla aby mohla rodit podle svých představ, bez zbytečného dohadování a s respektem. Verče Jiříčkové se toto přání splnilo při porodu svých dvou dětí doma. A Jana Riedlová, porodní asistentka, dříve Růžičková našla péči podle svých představ ve Vyškově, v porodnici, kde předtím pracovala coby externí porodní asistentka.

Kateřina Šorejsová, Veronika Jiříčková, Jana Riedlová

So 14:00 – 16:30

Jak to vypadá, když porod nebolí

Na přednášce se dozvíte, jak se Martina dostala k tomu, co dělá, a budeme si povídat o tom, proč tolik žen porod bolí. Zboříme nejčastější mýty o porodu a podíváme se na to, jak je to ve skutečnosti.

V dnešní době si ženy často lámou hlavu s tím, jak vlastně mají přirozeně porodit, a často se dozví, že v našich podmínkách to jde těžko nebo vůbec. Když už cestu najdou, zdá se, že bez dlouhé práce na sobě to není možné. Opak je ale pravdou, u porodu je nejdůležitější se uvolnit, naladit na sebe a na miminko a nestresovat se – jak to ale udělat? Většina žen se děsí toho, že to bude největší bolest v jejich životě, že to dopadne úplně jinak – snad dobře a že neví, co je čeká.
Ve skutečnosti se stačí dozvědět jak je to s porodem doopravdy namísto mýtů a hrůzostrašných příběhů. Napadlo Vás někdy, že se můžete vždycky rozhodnout, jak svůj porod prožijete? Budeme mluvit i o tom, co dělají jinak ženy, které se rozhodly porodit přirozeně bezbolestně a užít si porod jako nejkrásnější zážitek ve svém životě.

Věřte tomu, že je to možné i u nás v České republice, nehledě na to, kde se rozhodnete přivést svoje miminko na svět.

Martina Bartošová

So 12:00 – 13:30

Právní výbavička nejen do porodnice

Na semináři o právech rodičů a nastávajících maminek se srozumitelnou formou dozvíte, jaká jsou vaše práva během těhotenství a porodu, ale také jaká práva a povinnosti máte coby rodiče. Čas bude věnován problematice ambulantního porodu, porodních plánů, porodu doma, ale i povinného očkování nebo odmítnutí navrhovaného lékařského postupu. Bude prostor i na dotazy a diskuzi.

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv

So 10:00 – 11:30

Otec u porodu

Role partnera u porodu v součastné době a v době minulé, jak může být tatínek prospěšný pro partnerku a dítě před porodem u porodu a v šestinedělí.
Co může partner očekávat od nemocničního personálu.
Co  přináší tento silný zážítek do budoucnosti …

Dáša Lovecká a Zita Křiváková, Jílova 29.b, zastávka tram. 5,6 Celní, cena 100 Kč.

Pá 17:00 – 18:30

Jaké výhody přináší cvičení Pilates pro těhotnou ženu

Ve cvičení se žena přiučí bráničnímu dýchání, naučí se používat  pánevní dno a může ob nejhlubší vrstvu břišních svalů která udržuje bederní páteř ve fyziologickém postavení a tím téměř odstraní bolesti zad.

Zita Křiváková, Jílova 29.b, cena 100 Kč.

Pá 15:30 – 17:00

Zdravé přebalování

Ukázka moderních látkových plen a různých systémů zdravějšího přebalování. Povíme si o výhodách používání látkových plen, jak začít a co si připravit, jaké existují typy plen a svrchních kalhotek, péče o pleny a péče o dětskou pokožku. Na panence si názorně ukážeme přebalování do látkových plen. Předvedeme si i doplňky k přebalování a vhodné pomůcky pro maminky. Zodpovíme všechny Vaše otázky a budeme se Vám plně věnovat i po prezentaci s vlastním výběrem látkové výbavičky.

Na kurzu je prostor pro nakojení, přebalení či zabavení starších dětí.
Brána k dětem, Josefská 1, kapacita omezena, je dobré se přihlásit předem na adrese lucka2@email.cz, cena 50 Kč.

Pá 10:00 – 12:00

Dula u porodu, setkání s brněnskými dulami

Setkání s dulama České asociace dul, které působí v brněnské oblasti: Majka Staňková, Dáša Lovecká, Zora Javorská, Petra Sušická, Jolana Hamáková,  Viktorie Sieczková, Adéla Urbancová, a další.
Centrum pro těhotné a rodinu Majka, Hybešova 8, cena 50 Kč.

Čt 18:00 – 20:00

Aby porod méně bolel

Seminář seznamuje nastávající rodiče s pomůckami a technikami pro ulehčení porodu a pomoc se zvládáním bolesti. Počet míst omezen, nutno se předem přihlásit.
Miloslava Kameníková, Centrum pro rodinu a sociální péči, Josefská 1, cena 100 Kč/osoba 150 Kč pro pár.

Čt 16:30–18:30

První rok dítěte – odrazový můstek pro celý život

Přednáška je určena rodičům dětí od narození i budoucím rodičům. Shrnuje důležité vlivy na rozvoj dítěte již od početí a seznamuje s vývojovými principy v nejranějším věku. Dozvíte se, jak můžete jako rodiče napomoci k vytvoření harmonického prostředí. Bude také možnost prohlídky didaktických pomůcek pro nejmenší.

  • početí a gravidita
  • porod jako první aktivita dítěte
  • adaptace dítěte
  • vývojové principy (pohyb, řeč, řád)

Hana Mokrá, Montessori – vzdělávací rodinné centrum v Brně Řečkovicích, Ječná 29a, je vhodné se přihlásit na info@montessori-brno.cz, cena 50 Kč.

Čt 15:00 – 16:00

Co můžu udělat pro bezpečný a přirozený porod

Radmila Pantůčková, porodní asistentka, od března 2012 spolupráce s Alternativním centrem v Brně – součást gynekologické ambulance MUDr. Šárky Kutálkové – www.gynekologiesarka.cz
Věnuji se těhotným ženám, přípravě k porodu, doprovázení k porodu za podpory homeopatie, poporodní péči o mámu a miminko a výživovému poradenství v oblasti zelených potravin. Zároveň pomáhám ženám, které touží po miminku a mají potíže s otěhotněním.

Je mi ctí ženy provázet v tomto krásném, ale i náročném období života. Pomáhat radou, povzbudit milým slovem. Toto období přináší mnoho nového do života ženy a celé rodiny a já Vás ráda podpořím.
Cítím potřebu poskytovat ženám vedle veškeré zdravotnické péče, která je u nás na vysoké úrovni a díky níž se mohou starat o své fyzické zdraví, možnost poradit se, konzultovat to, co je zajímá, v čem mají nejasnosti. Dříve tuto roli zastávaly terénní porodní asistentky. Doprovázím ženy k porodu se zaměřením na bonding – první kontakt mezi maminkou a dítětem.

Bonding má nesmírný význam v životě maminky i děťátka, právě díky bondingu se vytváří prvotní vzájemný kontakt, spojený s prvním přisátím miminka k prsu a budování základního pocitu důvěry, že svět je bezpečné místo k životu.
Budeme si povídat o tom : co je to bondingu a jaký je jeho význam, jak bonding probíhá a jak souvisí s efektivním kojením, o současných možnostech využití bondingu v porodnici.
Radmila Pantůčková, Brána k dětem, Josefská 1, kapacita omezena, je dobré se přihlásit předem na adrese lucka2@email.cz, cena 80 Kč.

Čt 10:00  – 12:00

Jak pečovat o miminko v prvních dnech po porodu

Přednáška nabízí informace zkušené porodní asistentky a čerstvé maminky. Zatímco o těhotenství a porodu bylo napsáno mnoho knih, informací o péči o čerstvě narozené miminko není mnoho. Připravte se na příchod miminka už teď, ať nemusíte informace dohledávat v poradnách a na internetu. Dostanete tipy jak z oblasti zdravotní péče, hygieny a ale i o tom, jak navazovat co nejlepší kontakt s miminkem.

Seminář je akreditován pro PA 1 kreditním bodem.
Jana Riedlová (dříve Růžičková), MAMI-centrum Bakalovo nábř. 1, je vhodné se přihlásit na klicova@unipa.cz, cena 100Kč/osoba 150Kč pro pár.

St 16:00 – 18:00

Nošení dětí v šátku

vázání dětí do šátků se společně naučíme úvazy pro nošení nejmenších miminek. Konkrétně procvičíme tyto úvazy:
– kolíbka v kříži s kapsou
– kolíbka ve dvojitém kříži
– vertikální úvaz kříž s kapsou uvnitř
– vertikální úvaz ve dvojitém kříži

Dále si budeme povídat o zásadách správného nošení dítěte v šátku, řekneme si, jak miminko do šátku dostat a jak ho vyndat a položit, aniž by se probudilo:-)
Dozvíte se, jaké jsou rozdíly nošení v zimě a v létě, omakáte si vhodné oblečení pro miminko i pro nosiče, budete vědět, co to je funkční prádlo, nosicí bunda nebo zateplovací kapsa.
Mezi vázáním Vám předáme praktické zkušenosti s nošením dětí a povíme si o výhodách šátku ve městě, na výletech i v obchodech.

Kdo nemá svůj šátek, může si ho u nás zapůjčit. Doporučujeme donést si vlastní panenku (na prodejně jsou k dispozici v omezeném množství) nebo můžete přijít s vlastním miminkem. Na prodejně je prostor miminko nakojit a přebalit.

Po skončení kurzu se Vám budeme individuálně věnovat a poradíme s veškerými Vašimi dotazy. Lektorka Vám pomůže s výběrem konkrétního šátku, zorientuje Vás mezi značkami šátků, vybere pro Vás správnou délku šátku, poví o různých materiálech, o rozdílných vlastnostech i údržbě šátku a v neposlední řadě i o ceně.
Linda Vrátníčková, Brána k dětem, Josefská 1, kapacita omezena, je dobré se přihlásit předem na adrese lucka2@email.cz, cena 120 Kč.

St 15:00 – 17:00

Bezplenková komunikační metoda

Bezplenková komunikační metoda aneb přirozená hygiena kojenců je opravdu přirozenou metodou a je vhodná pro všechny. S většinou dětí na světě se tato metoda praktikuje. V Jižní Americe, Africe, Asii a nyní ji znovu objevujeme i v Evropě. Metoda silně prohlubuje vztah rodičů a dítěte, jejich vzájemnou důvěru a komunikaci. Je velmi vhodná i pro tatínky. Ženy mají obrovskou výhodu navázání vztahu s miminkem při kojení, což si muži mohou částečně vynahradit právě při BKM. Jde o častý fyzický kontakt a vzájemnou komunikaci Stručný obsah:
* mýty a pravdy o vylučování
*na jakém principu BKM funguje
* kdy a jak začít
* bez čeho se neobejdu
* na co si dát pozor
* jaké jsou přínosy pro dítě i rodiče
Lucka Harnošová, Brána k dětem, Josefská 1, kapacita omezena, je dobré se přihlásit předem na adrese lucka2@email.cz, cena 80 Kč.

St 13:00 – 15:00

Těhotenství a porod očima fyzioterapeutky

Na přednášce se dozvíte, jak správně cvičit před a po porodu, jaké mohou vznikat v těhotenství problémy z hlediska změn v držení těla, k jakým změnám dochází  v oblasti pánevního dna při těhotenství a porodu (nejnovější poznatky). Budeme mluvit i o tom, co se děje při normálním a medikovaném porodu s pánevním dnem. Možnost domluvy osobní konzultace s lektorkou.

Seminář je akreditován pro PA 1 kreditním bodem.

Vanda Casková, MAMI-centrum Bakalovo nábř. 1, je vhodné se přihlásit na klicova@unipa.cz, cena 150Kč/osoba 200 Kč pro pár.

St 10:00 – 12:00

Cvičení pro těhotné s využitím SM systému

Ukázková hodina cvičení pro těhotné s využitím SM systému. Cvičení je vhodné při bolestech zad, podporuje správnou funkci pánevního dna a celkově zvyšuje fyzickou kondici. Cvičí se s gumovými lany. Počet míst je omezený, proto je nutné se na cvičení přihlásit emailem: s.viktorie@email.cz

Viktorie Sieczková (fyzioterapeutka, certifikovaná dula),  CVČ Bystrouška, Fleischnerova 1a, Brno-Bystrc

Út 18.15 – 19.15


Kontaktní rodičovství

Kontaktní rodičovství nebo-li attachment parenting znamená formování a rozvíjení silné vazby mezi rodiči a jejich dětmi. Naším cílem by mělo být pečovat o děti s radostí, láskou a respektem.

Na přednášce se dozvíte základní principy kontaktního rodičovství a jednotlivé body si do hloubky probereme. Ujasníme si, proč citlivě reagovat na potřeby dítěte, proč mu poskytovat častý fyzický kontakt a jaké výhody skýtá společné spaní v rodinné posteli. Povíme si o výhodách kojení i přirozené hygieny kojenců, nebo-li bezplenkové komunikační metodě. Metodě, která se s dětmi praktikuje v Jižní Americe, Africe, Asii a nyní již velmi často i v Evropě.
Lucka Harnošová, Brána k dětem, Josefská 1, kapacita omezena, je dobré se přihlásit předem na adrese lucka2@email.cz, cena 80 Kč.

Út 21.5. 15:00 – 17:00

Aromaterapie při porodu

Podporuje klid a vyrovnanost rodící ženy, dodává jí potřebnou jistotu a tím může přispět k pozitivnímu vnímání přicházejících změn v průběhu porodu. Přijďte se naladit na porod.
Lenka Vinopalová, Studio Malý svět, Divadelní 6, cena 50 Kč.

Út 21.5. 13:00 – 14:00

Ilustrace květinyIlustrace květinyIlustrace květiny